Pieter oreert…

voor de sozial freischwebende Intelligenz

Windows 8: you will be assimilated!

Afgelopen week heb ik de Windows 8 Consumer Preview gedownload en er even een tijdje mee gespeeld. Het is in feite niets meer of minder dan Windows 7 met een nieuwe gebruiksinterface, Metro genaamd. Dit ‘nieuwe’ besturingssysteem van Microsoft brengt de app-centrische benadering bekend van de iPhone, iPad en Android naar de desktop computer.

Windows 8 screenshotNatuurlijk ga ik het hier niet hebben over hoe goed of slecht het allemaal functioneert. Liever geef ik mijn visie op wat dit besturingssysteem gaat betekenen in termen van sociale veranderingen. En daar kan ik vrij kort over zijn.

Windows 7 is nog een heel erg taakgericht besturingssysteem, waarmee ik zoveel wil zeggen als dat je eerst moet weten wat je wilt doen, en vervolgens zelf moet overgaan tot het doen van handelingen om die taak te voltooien.

Windows 8 is veel minder taak- en veel meer entertainment-gericht. In plaats van dat het initiatief van jou uitgaat, krijg je bij Windows 8 en de apps die daarvoor ontwikkeld zullen worden, veel meer voorstellen om iets te doen aangeboden. Het initiatief ligt veel meer bij de apps dan bij jou en je zult daardoor veel meer een reactieve dan een pro-actieve computergebruker worden, al was het alleen maar omdat het ‘Start menu’, vormgegeven om te verleiden, nu vaker in beeld is. Daarnaast zullen apps natuurlijk ook gebruik maken van profielen die ze over jou samenstellen, en je gericht ‘gerechten’ voorschotelen die grote kans maken bij jou in de smaak te vallen, vooral ook omdat alles op een visueel prettige en interactieve manier gebracht wordt. De computer als belevenis in plaats van als gereedschap.

Het gevolg hiervan zal zijn dat je waarschijnlijk nog meer gebruik zult gaan maken van je computer, dat de media die je via je computer over je heen gestort krijgt nog meer controle over je zullen krijgen en je dus nog meer een hedonistische slaaf van de postmoderne samenleving wordt dan je al bent. Ik geloof niet dat ik daarop zit te wachten, alhoewel ik nu wel mogelijkheden zie om flink geld te verdienen aan die slaafsheid van anderen. Misschien moet ik toch maar even mijn programmeerkennis opfrissen!

Het zal ook voor mij waarschijnlijk onvermijdelijk zijn om vroeg of laat op Windows 9, 10, 11 of iets dergelijks over te stappen. Maar ik ga me nu alvast wapenen tegen al dat app-geweld, simpelweg door me voor te nemen dat wat ik niet echt nodig heb te negeren.

Comments are currently closed.