Pieter oreert…

voor de sozial freischwebende Intelligenz

Rancune

Lex Hoogduin is geïnterviewd door nu.nl. Daarin levert hij o.a. flinke kritiek op Mark Rutte. De eerste vraag van nu.nl aan Hoogduin: “U mengt zich duidelijk in het politieke debat over de schuldencrisis. Waarom?” Vervolgens komt er een heel verhaal.

Lex Hoogduin was de gedoodverfde opvolger van Nout Wellink bij de Nederlandsche Bank, maar is dat niet geworden. Met dank aan Mark Rutte. Ik citeer van Wikipedia: “De aanstelling van Knot was enigszins omstreden, omdat toenmalig premier Mark Rutte zich persoonlijk met de aanstelling van Knot had bemoeid, omdat hij de door DNB voorgestelde kandidaat, Lex Hoogduin, niet in staat achtte de gewenste cultuurverandering door te voeren.”

Mark Rutte had wel gelijk. Toen ondergetekende Lex Hoogduin tijdens college vroeg of de economische crisis niet primair veroorzaakt is door het in omloop brengen van grote hoeveelheden ongedekt monopolygeld, waste Hoogduin zijn handen in onschuld. De crisis had allerlei oorzaken, maar dat de centrale banken met hun monetair beleid daar een van zijn, daar hoorde je Hoogduin niet over.

Met een degelijk monetair beleid, een beleid waarbij de hoeveel geld dat in omloop is in de pas loopt met reële productiviteit, was deze crisis niet gebeurd. Toegegeven, we hadden dan nooit het welvaartsniveau bereikt waarop we nu zitten, maar dat niveau is een luchtbel gebleken. Nu moeten we collectief afkicken van onze welvaartsverslaving.

Comments are currently closed.