Pieter oreert…

voor de sozial freischwebende Intelligenz

Adieu Zomergasten!

Een tijdje terug zegde ik mijn vertrouwen op in het VPRO programma Tegenlicht, dat niet meer zijn pretenties waarmaakte. Nu voeg ik daar ook Zomergasten aan toe.

Niet dat dit nou zo’n geweldig programma is. De klachten over de presentatoren waren de afgelopen jaren veelal terecht. Maar vooral is het niveau van de gasten vaak dusdanig dat je na een uitzending van drie uur niet het gevoel hebt iets meer verrijkt in het leven te staan, en dat is wel wat ik van een programma als Zomergasten verwacht. Het gaat tenslotte wel om drie uur van mijn leven!

Moralistisch als ik ben, heb ik me vandaag mateloos geïrriteerd aan een bericht op volkskrant.nl, waarin aangekondigd wordt dat de VPRO mogelijk in beroep gaat tegen de boete die NVWA opgelegd heeft omdat Hans Teeuwen in de studio gerookt zou hebben. Omdat je het met de berichtgeving in de media nooit zeker weet, heb ik het toch maar even gecheckt op de VPRO site. Het verweer van Peter van Ingen luidt:

‘De NVWA heeft niet op locatie, in de studio, vastgesteld dat Hans Teeuwen een sigaret zat te roken. Men baseert zich op televisiebeelden. Sterker nog: men baseert zich op klachten van kijkers die Hans Teeuwen op televisie zagen roken. Daarmee vervallen we in een surrealistische discussie, die in de jaren twintig van de vorige eeuw al door René Magritte is aangezwengeld in zijn serie la trahison des images (‘het verraad van de voorstelling’).

In feite kan alleen maar worden vastgesteld dat wat op televisie was te zien, eruit zag als Hans Teeuwen met een sigaret. Ik vind het interessant om uit te zoeken of het beeld van een rokende man een boete van 600 euro rechtvaardigt’.

Als ik het goed begrijp (en volgens mij begrijp ik het goed), wil Van Ingen dus niet in beroep op basis van juridische argumenten, maar op basis van filosofische? Wil hij werkelijk gaan beweren dat kentheoretisch gezien televisiebeelden nooit het bewijs kunnen vormen dat bepaalde dingen gebeurd zijn? Met Magritte als jurisprudentie tegen de beroepsinstantie gaan zeggen: “Ceci n’est pas un Hans Teeuwen qui fume!”? Is Peter van Ingen werkelijk zo achterlijk, of zouden de juristen of juridisch adviseurs van de VPRO het zijn?

Daar geloof ik allemaal niets van. Hier kan alleen sprake zijn van een opzetje met de bedoeling media-aandacht voor het programma te genereren. Ik had de laatste tijd al steeds meer het gevoel dat de VPRO afgleed naar ordinaire, op kijkcijfers gerichte praktijken, maar nu twijfel ik daar helemaal niet meer aan.

Adieu zomergasten! Adieu VPRO!

Comments are currently closed.