Pieter oreert…

voor de sozial freischwebende Intelligenz

Minimum Jeugdloon

Volgens een bericht in Trouw is de aanpassing van het wettelijk minimum jeugdloon een succes gebleken, en staat het licht nu op groen voor verdere aanpassing van het minimum jeugdloon.

Tot 1 juli 2017 kregen 18 tot 22 jarigen het minimum jeugdloon, maar omdat dit als onbillijk werd ervaren, kreeg deze groep nu verbeterde rechten. Destijds was er de angst dat dit ertoe zou leiden dat de groep van 18 tot 22 jarigen wat vaker buiten de boot zou vallen ten gunste van werknemers jonger dan 18 jaar en ouder dan 22. Deze angst zou voornamelijk geuit zijn in de detailhandel en de horeca. Het blijkt nu dat daar niets van uitgekomen is.

Althans, dat beweert het artikel op basis van Stichting Economisch Onderzoek (SEO). Ik heb dat onderzoek niet gelezen, maar ik weet wel dit: in de horeca, zeker in Amsterdam, werken nu heel veel jongeren als ZZP-er via een platform als Temper (en binnenkort ook Uber Works) voor bedragen van zo’n 13 tot 15 euro per uur. Dat is dus geen loon, maar het tarief dat per uur gefactureerd wordt, exclusief BTW. Als je daar zaken als pensioen, verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand en bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid, andere bedrijfskosten,  inkomstenbelasting en het sparen van reserves voor zwakke tijden vanaf trekt, verdienen deze kids zwaar onder het minimumloon. Vrijwel alle ZZP-ers in deze categorie werken dan ook zonder enige vorm van verzekering, pensioenopbouw en opbouw van andere werknemersrechten (of de equivalenten daarvan), met alle gevolgen van dien voor die jongeren zelf én de samenleving.

Ik vrees dat SEO voornamelijk heeft gekeken naar jongeren die op basis van een arbeidsovereenkomst werken, en al die jongeren die noodgedwongen via ZZP constructies werken, waar in de Amsterdamse horeca en cateringbranche inmiddels stevig gebruik van gemaakt wordt, niet in het onderzoek zijn betrokken.

Ik kan het weten: ik krijg namelijk via het uitzendbureau waar ik werk steeds minder opdrachten aangeboden, omdat voor een opdrachtgever een zogenaamde ZZP-er minder dan de helft kost! Voor dat geld kan mijn uitzendbureau mij niet uitzenden, zelfs niet tegen kostprijs, want alleen al alle wettelijk verplichte kosten liggen een stuk hoger. Sterker nog, deze ZZP-ers zijn doorgaans zelfs een stuk goedkoper dan mensen in loondienst! Ik bedoel: nergens vind je een werknemer die je in loondienst kan houden voor totaalbedrag aan arbeidskosten van slechts 15 euro per uur. ZZP-ers die voor dit tarief willen werken zijn er genoeg. Het is voor veel horeca- en cateringbedrijven inmiddels hét verdienmodel geworden, want aan de verkoop van eten valt voor de meeste ondernemingen in deze sector geen droog brood meer te verdienen, de concurrentie is moordend. Uitzendkrachten én vaste krachten worden daar waar mogelijk steeds vaker vervangen door laagbetaalde (lees: onderbetaalde) ZZP-ers. Doe het werk met 4 ZZP-ers, bespaar minstens 10 euro per uur aan directe en indirecte arbeidskosten, en de rekensom is snel gemaakt: 10 euro * 4 ZZP-ers * 8 uur per dag * 5 dagen per week * 52 weken per jaar = €83.200. Pure winst!

Dat alles is overigens niet allleen te danken aan de wijzigingen rondom het minimum jeugdloon. Maar ik vrees wel dat het verder beperken van het minimum jeugdloon er alleen maar toe leidt dat werkgevers nog meer zullen gaan inzetten op het inhuren van ZZP-ers, om de arbeidskosten in de hand te houden. De ‘race to the bottom’ zal dus nog wel een tandje versneld worden…

Comments are currently closed.