Pieter oreert…

voor de sozial freischwebende Intelligenz

Koloniale schuld

Zojuist las ik op de site van de Volkskrant dat Mexico excuses wil van Spanje en het Vaticaan voor wat de inheemse bevolking van Mexico vijfhonderd jaar geleden is aangedaan.

Het moet niet gekker worden. Landen moeten zich excuseren voor hun koloniale gedrag van eeuwen geleden, ‘roofkunst’ moet worden teruggegeven aan de landen van oorsprong (waar het vervolgens verdwijnt in het corrupte circuit, maar dit terzijde). Op zich lijkt het heel redelijk wat hier gevraagd wordt, maar men vergeet dat er hier alleen maar sprake is van de constructie van nieuwe normen op basis van wat men tegenwoordig done en not done acht.

Moeten ‘wij’ Nederlanders ons schamen voor wat er al die eeuwen in Indië gebeurd is? Ten eerste, er is geen ‘wij Nederlanders’. Er is een selecte groep Nederlanders geweest die de macht had gegrepen in Indië en die daar voordelen van heeft genoten. Het gros van de Nederlanders in de 17e, 18e en 19e eeuw zat in hetzelfde schuitje als de Indiërs die in die tijd onderaan hun maatschappelijke ladder stonden. De Gouden Eeuw had maar voor een heel select groepje een gouden randje, in Indië én hier. Maar er is meer: De VOC heeft destijds de macht in Indië niet naar zich toe kunnen trekken door het land onder de voet te lopen, maar in eerste instantie door partij te kiezen in diverse lokale conflicten die er al waren, en die partijen tegen elkaar uit te spelen. Zoals ook elders in de wereld waren er ook in Indië allerlei op macht beluste prinsen en koningen constant met elkaar in oorlog om elkaar grondgebied af te pakken en daar vervolgens het vruchtgebruik van te genieten, onder meer gebruikmakend van wat de facto slavenarbeid van de lokale bevolking was. Dan komen er opeens een paar blanke bleekscheten die precies hetzelfde doen, alleen met wat meer effectievere machtsmiddelen, zoals vuurwapens, en dan zou het opeens moreel verwerpelijk zijn? Volgens mij is hier van niets minder sprake dan van een subtiel verhuld anti-blank racisme, een hedendaags racisme dat op zijn kop is gezet: onderdrukking en oorlog zijn prima, tenzij de tegenstander van ver komt en een ander huidkleurtje heeft. Eigen volk eerst.

De wereld is al duizenden jaren -wat zeg ik, miljoenen jaren?!- een slagveld van territoriumdriften, and the winner takes all. Maar de hedendaagse mens is vervreemd van de natuur en zijn ‘waarheid’ een feitenvrije sociale constructie. Het daaruit voortkomende schuldgevoel is zo hoog opgelopen, dat het volgens mij slechts een kwestie van tijd moet zijn voor ‘we’ ons verplicht voelen en masse blanke Amerikanen terug te nemen zodat we het land dat zij ingepikt hebben -laten we dit ‘roofland’ noemen- terug kunnen geven aan de ‘rechtmatige’ eigenaren, de Native Americans (als ik ze al zo mag noemen). Want als je A zegt, heb dan ook het lef om B te zeggen!

Shit happened, get over it!

Comments are currently closed.