Pieter oreert…

voor de sozial freischwebende Intelligenz

Staatsschuld

De laatste dagen lees ik artikelen en commentaren die erop wijzen dat sommige economen voorstander zijn van monetaire financiering van de staatsschuld. De gedachte is dan dat de overheid door het scheppen van geld de economie kan stimuleren, en dat de schuld eeuwig kan blijven bestaan en niet afgelost hoeft te worden.

Stel nu, ik heb als gevolg van de crisis honger. De overheid creëert uit het niets twee euro en geeft dat aan mij om een brood te kopen. De bakker bakt een brood, en verkoopt mij dat brood en mijn honger is gestild.

Stel nu, er zijn nog een miljoen mensen zoals ik. De overheid schept twee miljoen euro, verdeelt dat over die miljoen mensen, die allemaal bij dezelfde bakker een brood van twee euro kopen. De bakker is nu schathemeltjesrijk. Maar wat gaat die bakker nu kopen van die twee miljoen euro, als er door die miljoen mensen niets is geproduceerd wat hij zou kunnen kopen? Niets natuurlijk, maar gelukkig kan hij in China heel veel voor dat geld kopen. Vervolgens hebben de Chinezen een vordering van twee miljoen euro op de Nederlandse samenleving, een vordering die ze kunnen gebruiken om onze regering voor van alles en nog wat onder druk te zetten en eventueel met hun strijdkrachten kunnen afdwingen.

Ach, ik zal wel weer niets begrepen hebben van de creatieve boekhoudmethodes die sommige economen eropna houden. Maar mijn gevoel zegt me dat dergelijke sprookjes alleen kunnen blijven bestaan bij eeuwigdurende economische groei waarbij de rekening uiteindelijk ver buiten je eigen blikveld wordt betaald. Bijvoorbeeld door mensen ergens in Afrika die zich het bloed, zweet en tranen werken zodat ik in de supermarkt een chocoladereep met hazelnoten kan kopen voor 50 cent…

Lees ook: ‘Als de centrale banken zo doorgaan, loopt het geheid slecht af’ :

“De Nederlandse pensioenfondsen zullen zware klappen krijgen. De Nederlandse pensioenen zullen flink worden gekort. Dat besluit zal waarschijnlijk over de verkiezingen heen getild worden, maar het zal moeten gebeuren omdat de ECB de rente nog heel lang laag wil houden. En dan zul je zien dat Nederland, het énige land in de eurozone dat zijn pensioensysteem goed op orde heeft, mede door het ECB-beleid gedwongen wordt zijn pensioenen te verlagen. Terwijl de staatspensioenen in een aantal andere landen overeind worden gehouden, omdat ze indirect gefinancierd zullen worden door de ECB. Wie in die landen is straks solidair met de Nederlandse gepensioneerden?”

Lees ook: ‘Wij zijn het die onze cultuur kapotmaken’:

“Waarom verzwakt onze samenleving? Omdat we zo verdomd consumentistisch en hebzuchtig zijn dat we verwachten dat alles wat in de winkels ligt bijna gratis is.”

Lees ook: Peter de Waard: Is geld nu van ruilmiddel tovermiddel geworden?

“…Er hoeft niet meer te worden ­bezuinigd, want geld is gratis ­geworden. Een basisinkomen kan zo worden ingevoerd. Misschien kan iedereen er nog een vermogen van 1 miljoen bij de geboorte bij krijgen. Op geld lenen krijg je geld toe, alsof je naar de ijssalon gaat en als klant 1 euro toe krijgt op een hoorntje met twee bolletjes Italiaans ijs. Of dat de bezorger van de Volkskrant iedere ochtend voor 7 uur ook 5 euro door de brievenbus gooit. Als de staat 40 miljard euro nodig denkt te hebben voor Schiphol-in-Zee hoeft er zonder een cent rente over dertig jaar maar 38 miljard te worden terugbetaald. ­Meteen doen…”

Comments are currently closed.